kkppa.gr

Μήνας: Μάρτιος 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΠΠΑ.

Η συγκεκριμένες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου παροχής θεραπευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων για έναν (1) αναδοχούμενο του παραρτήματος προστασίας παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ  ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π.Α»  για το χρονικό διάστημα από: 02-05-2018 ΕΩΣ 31-12-2019.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΗ: έως του ποσού ύψους 10.800,00 €

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΚΠΠΑ.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου παροχής θεραπευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων για έναν (1) αναδοχούμενο του παραρτήματος «ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΒΟΥΛΑΣ  ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π.Α»  για χρονικό διάστημα ενός έτους.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ  ΔΑΠΑΝΗ: έως του ποσού ύψους 6.000,00 €.

 

Για τις αναφερόμενες δαπάνες, δείτε περισσότερες πληροφορίες στo παρακάτω αρχείo:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΠΠΑ.

Η συγκεκριμένες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου παροχής θεραπευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων για κάθε έναν (1) αναδοχούμενο του παραρτήματος προστασίας παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ  ΤΟΥ Κ.Κ.Π.Π.Α»  για το χρονικό διάστημα από: 01-04-2018 ΕΩΣ 31-12-2019.

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ  ΔΑΠΑΝΗ: 

  • 1. έως του ποσού ύψους 11.400,00 €
  • 2. έως του ποσού ύψους 13.300,00 €

Για τις αναφερόμενες δαπάνες, δείτε περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω αντίστοιχα αρχεία:

  1. Αναδοχούμενος 1
  2. Αναδοχούμενος 2

3η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Για την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ»

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (Ε.ΨΥ.ΜΕ.) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Άξονας Προτεραιότητας (09) «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ», με τη συμμετοχή του ΕΚΤ και τίτλο «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», λειτουργώντας ως δικαιούχος της πράξης «ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ», με κωδικό MIS 5002544

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ:

άτομα  με νοητική υστέρηση (στο εξής θα καλούνται «ωφελούμενοι») να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία της Ε.ΨΥ.ΜΕ. από την Παρασκευή 02/03/2018 έως την Παρασκευή 09/03/2018 και ώρες 09:00 – 16:00.

 

 

Ανακόινωση σχετικά με το θάνατο περιθαλπόμενης του Παραρτήματός μας

Κ.Κ.Π.Π.Α.-  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑμεΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αναφερόμενοι στον θάνατο περιθαλπόμενης του Παραρτήματός μας και τον σχετικό θόρυβο στον τύπο, ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

Η  39χρονη Ζ. ήλθε  στη φροντίδα μας σε ηλικία 11 χρόνων και από τότε φιλοξενήθηκε σε δομές και ιδρύματα του Φορέα, όπως όριζε η ηλικία και η πάθησή της.  Επρόκειτο  για άτομο, που γεννήθηκε με βαρύτατο, σπάνιο σύνδρομο και με σοβαρά  συνοδά προβλήματα, όπως αυτό της καρδιακής βαλβιδοπάθειας. Δεν είχε αυτισμό και δεν  υπέκειτο σε κανένα περιορισμό.
Στηρίζονταν στη βάδισή της ή χρησιμοποιούσε  αμαξίδιο για τη μετακίνησή της εξαιτίας της σωματικής δυσμορφίας και αστάθειας.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Παράρτημά μας, επειδή αυτό έχει καλύτερη πρόσβαση σε νοσοκομεία και καλύτερη  ιατρική φροντίδα.
Προ έτους περίπου η υγεία της είχε σοβαρά επιβαρυνθεί. Την μετακινήσαμε στη Μονάδα του Σκαραμαγκά προσωρινά, επειδή εκεί εργαζόταν νοσηλεύτρια, με την οποία είχε χρόνιο θετικό δεσμό και πράγματι η κα Μπ.  και το υπόλοιπο προσωπικό κατάφεραν και επανέφεραν τη Ζ. σε ελεγχόμενη αλλά σοβαρή κατάσταση.
Η κατάστασή της όμως παρέμεινε σοβαρή, με συνέπεια να αποφασισθεί την 1η Μαρτίου από το ιατρικό επιτελείο του Παραρτήματος η μεταφορά της σε νοσκομείο, όπου δυστυχώς κατέληξε το ίδιο βράδυ.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι πρόκειται για φυσικό θάνατο ατόμου με σοβαρότατο σύνδρομο και σοβαρότατα προβλήματα.
Συλλυπούμαστε  την οικογένεια, που χρόνια συντρέχει και γνωρίζει καλά τις ενέργειές μας καθώς και  την άξια νοσηλεύτρια κα ΜΠ., που είχε βαθύ ψυχικό της σύνδεσμο με την  θανούσα.
Στο πρόσωπό της τιμούμε όλα τα μέλη του προσωπικού του φορέα μας, που όπως και σε άλλους φορείς (π.χ. νοσοκομεία) ,  μέσα από τους ανθρώπινους δεσμούς που δημιουργούν με τους ανθρώπους που φροντίζουν, δίνουν ζωή, ελπίδα  και παρηγορία, δημιουργώντας έτσι ρωγμές στο  πλαίσιο της απρόσωπης ιδρυματικής ζωής.
Τα περισσότερα άτομα στη φροντίδα μας , με τα τόσο σοβαρά σύνδρομα, ξεπερνούν κατά πολύ  το προσδόκιμο ζωής τους, χάρη και στην φροντίδα  του προσωπικού και των γονέων που συνδράμουν το έργο μας.
Παρακαλούμε τα ΜΜΕ  να περιμένουν το  αποτέλεσμα της νεκροψίας και να σεβαστούν το θάνατο  του ανθρώπου και το πένθος όλων όσων αγάπησαν τη Ζ.  και  υπενθυμίζουμε  ότι η συνειδητή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχει νομικές συνέπειες. Ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό να προωθούνται ποικίλες “ατζέντες” , ακόμα και στην περίπτωση που αυτές  έχουν ως αφετηρία ευγενή  κίνητρα.

 

H πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Α

Κωνσταντέλλια Σοφία.

 

Απάντηση σε δημοσίευμα

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν πρώην  φιλοξενούμενους στο ίδρυμα ΑΜΕΑ Σκαραμαγκά και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ. Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση.
Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών αλλά και σε αποφάσεις  θεσμικών οργάνων:

  1. Δυο εκθέσεις κλιμακίων του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2014 και πρόσφατη (23/2/2017) που επιτάσσουν την άμεση διακοπή της λειτουργίας του Σκαραμαγκά.
  2. Έκθεση των Επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας (24/4/2017) όπου διατυπώνεται ρητά το ερώτημα «γιατί καθυστερεί το κλείσιμο της μονάδας;»
  3. Όμοιες αποφάσεις που είχαν πάρει δυο προηγούμενες διαφορετικές Διοικήσεις του ιδρύματος.
  4. Στις αποφάσεις που πήραν ομόφωνα οι Διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων του Σκαραμαγκά (20/2/2017) και της δομής Υποδοχής δηλαδή του παραρτήματος Χρονίων Πασχόντων Δυτικής Αττικής (10/2/2017).
  5. Στις απόψεις του εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα (24ησυνεδρίαση του ΔΣ του ΚΚΠΠ, 19/7/2016) που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη δομή Σκαραμαγκά «αποθήκη ψυχών και εργαζομένων».
  6. Στις υποδείξεις του αρμόδιου Επιστημονικού Συμβουλίου και των εργαζομένων στον Παράρτημα (1/2/2017).

Μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές. Την απερίγραπτη επικρατούσα κατάσταση είχε διαπιστώσει και ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο ζητούσε σε δυο εκθέσεις του την άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων σε κατάλληλες δομές.
Επισημαίνουμε, ότι το ίδρυμα δεν φιλοξενούσε παιδιά ΑΜΕΑ αλλά ενήλικες 40 και 50 ετών που μέχρι πρότινος εξετάζονταν από παιδιάτρους. Στις δομές όπου μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται από τις κατάλληλες για τις παθήσεις τους ιατρικές ειδικότητες.
Αναφορικά με το σενάριο ότι ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκποίηση του ακινήτου, αποσαφηνίζουμε ότι ουδέποτε ο ΟΑΕΔ που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε πρόθεση εκποίησής του. Ο ισχυρισμός ότι είναι φιλέτο ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως σχολή και εστία μηχανικών Εμπ. Ναυτικού προφανώς δεν ευσταθεί. Μία επίσκεψη θα πείσει κάθε καλόπιστο.
Οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους.  Πόσο μάλλον, όταν  η έκθεση ανθρώπων, που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής.  Η πρακτική της καθήλωσης  εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν.
Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενουμένους έχουν βελτιωθεί. Ο προαυλισμός γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε κήπο με ειδικές προδιαγραφές, ή στον ελεύθερο χώρο του Παραρτήματος (επισυνάπτουμε φωτογραφίες). Καθημερινά γίνεται εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, καθημερινά γίνεται ιατρικός έλεγχος και δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον  γίνεται έλεγχος ζωτικών σημείων. Οι γονείς έχουν την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και όλου του προσωπικού, που επί  30 (ή και 41 χρόνια) χρόνια φροντίζει τα παιδιά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το κράτος βελτίωσε τη ζωή των φιλοξενουμένων, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση. Το παράρτημα βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε αιτήματα γονέων για προκαθορισμένες συναντήσεις, όπως για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2016 και στις 23/2/2017, αλλά τους συνάντησε και  χωρίς  ραντεβού τόσο τον Μάρτη του 2017 όσο και λίγες ημέρες πριν τη μεταφορά των φιλοξενουμένων, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2017.