Τελευταία νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.11.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.11.2019

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ “Η ΜΗΤΕΡΑ” , σε καμία περίπτωση, δεν εκφράζουν την πραγματικότητα της λειτουργίας του και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τα παιδιά.

Πρόκειται για δημοσιεύματα που αποτυπώνουν προσωπικές απόψεις και επιδιώξεις και δεν έχουν την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου ή της Διεύθυνσης του Κέντρου.

Η επιστημονική Ομάδα του ΜΗΤΕΡΑ και η Διοίκηση σταθερά υπερασπιζόμαστε την ΑΝΑΔΟΧΗ ως πρώτη επιλογή εναλλακτικής φροντίδας των βρεφών και παιδιών έναντι της ιδρυματικής φροντίδας, (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, Σύσταση 2005/2005 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Επισημαίνουμε πως το ΜΗΤΕΡΑ είναι ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ αφού τα βρέφη παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα και αποκαθίστανται σε οικογένειες. (βλ. www.kkppa.gr/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ/ΚΙΝΗΣΗ)

 

Παρά την έλλειψη ικανού αριθμού νηπιοβρεφοκόμων, στη παρούσα φάση, τα βρέφη και νήπια του ΜΗΤΕΡΑ δεν στερούνται κανενός αγαθού, που έχουν ανάγκη. Έχουν εξαιρετική φροντίδα, σύμφωνα με τη καθοδήγηση και τις υπηρεσίες όλων των επιστημόνων και όχι μόνο του βρεφοκομικού προσωπικού. Οι ψυχολόγοι, η παιδίατρος, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εργοθεραπευτές, η λογοθεραπεύτρια, οι φυσικοθεραπευτές συνδράμουν για την ολιστική αντιμετώπιση όλων των αναγκών ενός εκάστου των παιδιών, όπως προβλέπει το ατομικό του σχέδιο και πάντα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές. Για τις υπηρεσίες του αυτές άλλωστε το ΜΗΤΕΡΑ είναι γνωστό και καταξιωμένο στη κοινή γνώμη, σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

Τα παιδιά έχουν πλούσια ερεθίσματα μέσα από το καθημερινό πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη Παιδική Στέγη του Κέντρου και στο Χώρο Δραστηριοτήτων αλλά και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ιλίου.

Παρακολουθούν πολύ συχνά γιορτές και παραστάσεις μέσα στο Κέντρο αλλά και σε θέατρα ή γιορτάζουν γενέθλια στο κοντινό Πάρκο Τρίτση. Πηγαίνουν στη θάλασσα το καλοκαίρι, σε εκδρομές και ποικίλες δράσεις εκτός του Κέντρου.

Έχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά και πλέον προσεγμένα παιχνίδια στη διάθεσή τους. Έχουν το καλύτερο υλικό για τις θεραπευτικές συνεδρίες τους. Εκτός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ που δίνει ανοιχτά στον κάθε πολίτη τα στοιχεία για τις αγορές όλων όσων επικαλούμαστε, οι πολίτες που συνδράμουν το έργο μας καλύπτουν με δωρεές και προσφορές σε είδη και τις παραμικρές επιθυμίες των παιδιών. Ο Δήμος και η κοινωνία του Ιλίου, σύλλογοι, σχολεία, εταιρείες, μεμονωμένοι πολίτες προσφέρουν στα παιδιά “τα καλύτερα” και για αυτό το Κέντρο μας εκφράζει απεριόριστη ευγνωμοσύνη και δημόσια τις ευχαριστίες του.

Κάνουμε σαφές ότι το επισκεπτήριο στο ΜΗΤΕΡΑ είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωί και απόγευμα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και οι φυσικοί γονείς ενθαρρύνονται στο να τα επισκέπτονται συχνά. Προς υποστήριξη της θετικής επικοινωνίας οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί συνοδεύουν τους γονείς, όταν κρίνεται απαραίτητο έτσι ώστε να μη προκύπτουν ανεπιθύμητες για τα παιδιά εμπειρίες.

Η ανάπτυξη δεσμού ανάμεσα σε παιδιά και βρεφοκομικό προσωπικό βασίζεται στις επαγγελματικές κυρίως δεξιότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η διαχείριση του αποχωρισμού, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλή διακοπή αυτού του δεσμού. Δεν ενθαρρύνεται η προσφώνηση “Μαμά” για κανένα άτομο που από τη φύση ή το νόμο δεν φέρει αυτή την ιδιότητα. Επίσης, κάθε αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων των παιδιών και των οικογενειών τους και κάθε χαρακτηρισμός για τους φυσικούς γονείς απαγορεύεται από πάντα στο ΜΗΤΕΡΑ.

Η Διοίκηση, το Επιστημονικό Συμβούλιο και οι διεπιστημονικές ομάδες του ΜΗΤΕΡΑ σταθερά θα υπηρετούν απαρέγκλιτα τους παραπάνω ηθικούς, δεοντολογικούς κανόνες και τα δικαιώματα των παιδιών και των γονέων τους.

Καλούμε την εφημερίδα που δημοσίευσε τη “συνέντευξη” να προσέλθει έστω και τώρα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει πριν τη δημοσίευση